FORGOT YOUR DETAILS?

EKOLOŠKO ALI BIOLOŠKO

Biološko pridelana hrana je pridelana na osnovi določenih predpisanih standardov, ki jih ureja in predpisuje svetovno združenje IFOAM. Prepovedana je uporaba konvencionalnih pesticidov, insekticidov, herbicidov, rastnih hormonov, antibiotikov ter kakršnakoli genska predelava.

Po Evropi in svetu se uporabljajo različne oznake za biološko pridelane izdelke, odvisno od države, iz katere proizvod prihaja. Neodvisni testi kažejo visoko zanesljivost teh oznak. V Evropi se, odvisno od države, zanesljivost giblje med 90 in 97 %. Dodatno zagotovilo, da ste kupili eko živilo, je, da vam trgovec zagotovi vpogled v certifikat nadzorno-kontrolne organizacije, ki je opravila nadzor nad živilom. Na tem certifikatu morata biti zapisana izvor ekološkega živila ter unikatna številka registriranega obrata ali kmetije.

Oznake BIO, EKO, Organic so registrirane in strogo kontrolirane oznake, za katere veljajo zelo strogi predpisi o načinu uporabe.
Pogoj za pridobitev certifikata:

  • minimalno 95 % sestavin mora biti sledljivih iz eko pridelave,
  • seznam morebitnih dodatkov je omejen le na dodatke naravnega izvora,
  • v predelavi se ne uporabljajo gensko spremenjeni encimi ali sintetično pridobljene sestavine,
  • pri reji živali so predpisani zelo strogi kriteriji, npr. prepoved uporabe antibiotikov in hormonov, zahteva po številu dni, ki jih živali preživijo na prostem, organska krma itd.

TOP