FORGOT YOUR DETAILS?

ZAČIMBE

Cimet mleti

Cimet je začimba, ki jo uporabljamo tako za sladke kot za pikantne jedi. Iz samih paličic lahko skuhate tudi cimetov čaj ali ga kot prašek dodate v mlečni riž.
Predlog za uživanje
Dodate ga lahko piščančjemu mesu in jagnjetini ali v kosmiče, kruh, sadje (predvsem jabolka). Cimetove paličice lahko uporabljate tudi pri vlaganju zelenjave.
Zakaj cimet?
Začimba izjemnih možnosti.
Poreklo: Ceylon

Kurkuma v prahu

Kurkuma v prahu je rahlo grenka in pikantna začimba. Jedem jo dodamo v majhnih količinah tik pred zaužitjem, saj tako ohrani največ učinkovin.
Predlog za uživanje
Čaj s kurkumo: zavrite 4 skodelice vode, dodajte 1 žličko mlete kurkume in pustite vreti na zmernem ognju 10 minut. Nato čaj precedite in po želji dodajte še med in sveže stisnjen limonin sok.
Poreklo: Indija

Ingver v prahu

Ingver je ostra začimba z grelnim učinkom. Azijske kuhinje si brez njega ni mogoče predstavljati. Posušeni ingver uporabljamo za čaje. Iz njega pripravljamo izvlečke in tinkture, uporabljajo pa ga tudi v farmacevtski industriji. Moč – ostrina ingverjevih korenik je odvisna od tega, koliko časa je bila korenika v zemlji, in od tega, ali ga uporabljamo svežega ali posušenega. S sušenjem se ostrina močno okrepi.
Predlog za uživanje
Uporabljamo ga za sladice in tudi za glavne jedi. Ingver dodamo na koncu toplotne obdelave jedi. Velja pravilo, da čim dlje ingver kuhamo, tem bolj pekoča bo jed. Ingver lahko dodamo raznim kompotom, likerjem, marmeladam.
Poreklo: Šri Lanka

TOP