FORGOT YOUR DETAILS?

SEMENA IN PLODOVI

Chia semena

Chia semena so majhna semena z veliko močjo. Južnoameriška chia semena odlikuje visoka vsebnost prehranskih vlaknin, so vir beljakovin ter omega 3 mašcobnih kislin (ALA), ki prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase ter ohranjanju zdravih kosti.
Predlog za uživanje
Namenjeno takojšnjemu uživanju ali uporabi pri peki kruha, peciva, tortilj in pice. Maksimalna vsebnost semen pri peki naj bo 5 %. Chia semena vmešajte v kosmiče, jogurt, smuti, omako, solato,... Pred uporabo namočite v vodi, soku ali mleku za 10 minut.
Zakaj CHIA?
Vir beljakovin in omega maščobnih kislin.
Poreklo: Paragvaj

Črni sezam

Sezamov je več vrst, a črni sezam je najbolj aromatičen in ima najbolj dragoceno vsebinsko sestavo med vsemi. Ponaša se z enkratno sestavo življenjsko pomembnih naravnih gradnikov za človeški organizem. Vsebuje več kot 50 % olja. Je vir železa, magnezija in kalcija.
Predlog za uživanje
Lahko ga dodate k medu, kosmičem, posipate po namazih na kruhu, itd.
Zakaj črni sezam?
Vsebuje več kot 50% olja, bogat z minerali.
Poreklo: Bolivija.

Goji jagode

Goji jagoda je trajna rastlina, doma na severu Kitajske. Posušene jagode ali sok iz goji jagod je v kitajski, tibetanski in japonski kulturi prisoten že tisočletja. Jagode so pomemben vir mineralov (kalij, železo in baker). Baker prispeva k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva in k zaščiti celic pred oksidativnim stresom (pred prostimi radikali). Železo prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Kalij prispeva k delovanju živčnega sistema, mišic in vzdrževanju normalnega krvnega tlaka.
Predlog za uživanje
Goji jagode lahko zaužijte samostojno ali pa jih primešate kosmičem, oreščkom, smoothijem ali drugemu suhemu sadju.
Zakaj goji jagode?
Kalij, železo, baker in tisočletna tradicija.
Poreklo: Kitajska

Pegasti badelj v prahu

Pegasti badelj v prahu bio 160g (Silybum marianum ) ekološko certificirano – 100% vegansko

Pegasti badelj (Silybum marianum ) je sredozemska rastlina iz družine nebinovk (Asteraceae). Zraste do dva metra visoko in ima značilno socvetje rožnato vijolične barve in bodeče liste z belkasto obarvanimi žilami. Njegova semena so od svetlo do temno rjave barve in vsebujejo aktivno sestavino sylimarin.

Marelična jedrca

Ekološko pridelana marelična jedrca so priboljšek grenko-sladkega okusa. Vsebujejo rastlinske beljakovine, vlaknine in nenasičene maščobne kisline, ki zmanjšujejo koncentracijo holesterola v krvi. Pomagajo pri presnovi, krepijo imunski sistem in sodelujejo pri uravnavanju krvnega tlaka.
Predlog za uživanje
Zdrobljena lahko primešate sadju, žitaricam ali kosmičem.
Zakaj marelična jedrca?
Visoka vsebnost prehranskih vlaknin ter vir beljakovin.
Poreklo: Pakistan

Psyllium husk (indijski trpotec)

Psyllium Husk (lat. Plantago ovate) sestoji iz raztopljivih vlaken biološko pridelanega indijskega trpotca.
Indijski trpotec je vir čistih vlaknin. Vlakna, ki jih vsebuje, so težko prebavljiva in zato ostanejo dlje časa v prebavnem traku, nase vežejo vodo, s tem pa stimulirajo živčne končiče v črevesju, kar pospešuje peristaltiko.
Zakaj psyllium husk?
Visoka vsebnost prehranskih vlaknin, pomaga pri urejanje prebave, spodbuja izločanje odpadnih snovi, zavira apetit.
Ena žlica vsebuje kar 4,45 g vlaknin.
Poreklo: Indija

Grahovi proteini

Grahovi proteini so lahko prebavljivi, imajo prijeten okus in so bogat vir beljakovin. Beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase ter ohranjanju zdravih kosti. Proteini so lahko prebavljivi, ne povzročajo napihnjenosti in drugih motenj v prebavi. So sladkega okusa in so zato primerni za pripravo različnih smootijev.
Predlog za uživanje
Dodate lahko smoothiju, naravnim sokovom ali različnim juham, tudi kot sredstvo za zgoščevanje. Meša se lahko s sladkimi in slanimi sestavinami.
Zakaj grahovi proteini?
Visoka vsebnost beljakovin. Beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase.

MSM

MSM (metilsulfonilmetan) je prehranska oblika žvepla in se nahaja v rastlinah. Znana je po tem, da jo telo hitro in učinkovito absorbira.
Predlog za uživanje
MSM lahko uživate skupaj s pomarančnim ali drugim sokom.
Zakaj msm?
Prehranska oblika žvepla.

Maca v prahu

Maca je rastlina, vajena premagovati izredne pogoje. Raste na več kot 4400 m nadmorske višine v Andih in je prilagojena velikim temperaturnim razlikam, visokemu UV-faktorju, pomanjkanju kisika in močnemu vetru. Zato je edinstvena.
Maca je naravni vir bakra in beljakovin. Baker ima vsaj 8 pomembnih lastnosti za človeško telo, med drugim prispeva k normalnemu delovanju živčnega in imunskega sistema.
Zakaj maca?
Vir beljakovin in naravni vir bakra.
Poreklo: Peru

Guarana v prahu

Guarana uspeva le v predelih deževnega pragozda na področju Amazonke. Plodovi guarane so rdečkaste barve in vsebujejo črna semena, ovita v bel plašček. Pravo brazilsko guarano uživamo v majhnih odmerkih, saj vsebuje kofein.
Predlog za uživanje
Uživajte 1 g (1/3 žlicke) guarane. Dodajte jo soku, smutiju ali zelenjavnemu soku.
Zakaj guarana?
Majhen sadež, ki preseneča.
Poreklo: Brazilija

Neem v prahu

Neem velja za čudo sveta in je zadnjih nekaj let najbolj raziskovana rastlina na svetu in tudi največkrat uporabljena sestavina v ajurvedski medicini. Neem (lat. Azadirachta Indica, indijska melija) je zimzeleno zelo košato drevo z belimi cvetovi in plodovi, podobnimi olivam. Odkrili so ga v Indiji pred več kot 2000 leti. Vsi deli drevesa so uporabni: korenina, lubje, semena, plodovi, listi, cvetovi.
Zakaj neem?
Največkrat uporabljena rastlina v ajurvedski medicini.
Poreklo: Indija

Kozmetični namig
Nega las: prah neem pomešajte s toplo vodo in nanesite na lase, pustite delovati od 20 minut do 1 ure za intenzivnejše delovanje. Temeljito sperite z vodo.

Kopel: 2-4 žlice prahu dodajte v kad, po kopanju se dobro splaknite.

Obrazna maska: Prah zmešajte z vodo, da dobite pasto. Nanesite jo na kožo in pustite delovati 15 minut. Sperite.

Ašvaganda v prahu

Ajurvedska rastlina, ki jo imenujejo tudi indijski ženšen, se v ajurvedski medicini uporablja že pet tisoč let in velja za eno najbolj cenjenih in uporabnih zelišč. Botanično spada v družino razhudnikov in je torej sorodnica goji jagodi ter paradižnika. Raste v obliki majhnega grma, ima neizrazite zelene cvetove in oranžno rdeče plodove. V prehranske namene se uporablja posušena in v prah zmleta koreninica.
Predlog za uživanje
Zvrhano žličko ašvagande zmešajte z 250 ml tekočine (voda, sok, jogurt) in popijte do dvakrat dnevno.
Zakaj ašvaganda?
Ajurvedska rastlina s tisocletno tradicijo.
Poreklo: Indija

Camu camu

Camu camu v prahu iz ekološke pridelave vsebuje več vitamina C kot katera druga človeku znana rastlina. Vitamin C prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, deluje pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom (varuje pred prostimi radikali), izboljšuje koncentracijo in emocialno stanje – pri vsaj 100 mg vitamina C.
Predlog za uživanje
Vmešajte ga v kozarec vode, soka ali dodajte različnim smoothijem. Po potrebi lahko tudi sladkate.
Zakaj camu camu?
Visoka vsebnost vitamina C.
Poreklo: Peru

He Shou Wu

Bio he shou wu (fo-ti) v prahu je prehransko dopolnilo.
He shou wu je divja ovijalka, ki raste v goratih predelih osrednje in južne Kitajske. Korenina, ki po obliki pogosto spominja na človeško telo, se uporablja v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu že stoletja.
Zakaj he shou wu?
Korenina, ki se v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu uporablja že stoletja. Vir prehranskih vlaknin.

TOP